Evlat Edinilmiş Çocuklar

Boşanma, ayrılık, ölüm vb. yaşam olayları gibi evlat edinme de çocukta birtakım izler bırakmaktadır. Bu konuda çocuk da, ailede birtakım zorluklar yaşayabilir. Evlat edinen anne baba ise, bu durumu nasıl ne şekilde söylemeleri gerektiği ile ilgili kaygı yaşarlar. Çocuğun evlat edinildiğini kabullenmesi bir süreçtir. Evlat edinilmiş olduğunu öğrenen çocuk farklı tepkiler gösterebilir:

  • Uyku bozukluğu
  • Alt ıslatma
  • Sinirlilik
  • Davranış bozuklukları
  • Yalan söyleme
  • Tırnak yeme
  • Dikkat eksikliği
  • Okulda başarısızlık
  • Terk edilme korkusu
  • Yeni yakın ilişkiler kurma konusunda güçlük

doc-dr-adnan-coban

    Ergenlik dönemi bir çok çatışmanın yaşandığı dönemdir. Çocuğa, bu dönemde evlat edinildiğinin söylenmesi oldukça risklidir. Ergenlik döneminde çocuk kendi biyolojik ebeveynini merak edebilir, onu bulmak ve tanışmak isteyebilir. Bu konuda doğru bilgilendirme yapmak oldukça önemlidir. Biyolojik anne babası ile ilgili bilgi varsa çocukla paylaşılmalıdır. Bu konuyu konuşmaktan kaçınmak çocuğun merak duygusunun artmasına, bu konuya odaklanmasına neden olabilir. Çocuğun olumlu ve olumsuz duygularını ifade etmesine fırsat tanımak önemlidir.

    Kişinin kafasını kurcalayan soru işaretleri genç yetişkinlikte de devam eder. Bazı kişiler biyolojik ebeveyni arama sorma arzusu taşırken, bazıları ise bu arzuyu taşımaz, merak etmez. Bir yandan da biyolojik akrabalarından biri ile evlenme kaygısı yaşayabilir.

    Evlat edinilen çocuğun yanısıra, evlat edinmiş olan ebeveyn de, bir takım güçlükler yaşamaktadır. Evlat edinen aile çocuğun biyolojik anne babası ile ilgili sınırlı bilgiye sahip olduğunda daha çok korku ve kaygı (çocuğun genetik bir hastalığının, olumsuz kişilik özelliklerinin olup olmadığı) yaşamaktadır.

    Bazı evlat edinen aileler çocuğa bu durumu söylemekten kaçınırlar. Bu durumun altında, çocuğun üzülmesini engelleme isteği, çocuğun biyolojik anne babasının durumunu saklama arzusu, çocuk gerçeği öğrendiğinde kendisini eskisi gibi sevmeyeceğine yönelik endişe yatabilir. Evlat edinildiğini çocuğa söylememek, biz söylemezsek öğrenemez tutumu yanlış bir tutumdur. Çocuğun bu durumu ebeveyn dışında birinden öğrenmesi de uygun değildir. Böyle olduğu takdirde, çocuğun ailesi ile kurduğu güven ilişkisi tamamen zedelenir. Çocuk bu durumun utanılacak bir durum olduğunu düşünmeye başlayabilir ve özgüven problemleri açığa çıkabilir. Ebeveynin ve çocuğun hazır olduğu dönemde çocuğa bu durum uygun bir dille anlatılmalıdır.

    Ailenin kaygısız, rahat, doğal davranması çocuğun da evlat edinme olayını daha doğal algılamasını sağlar. Çocuk doğum ve bebeklik hikayelerini sorduğunda, rahat, doğal, kaygısız, özel ve seçilmiş olduğu duygusunu da hissettirerek bu durumun dolambaçsız, heyecan dolu anlatılması çocuğun bu durumu daha problemsiz atlatmasına yardımcı olacaktır.

    Evlat edinen ebeveynin çocuğa olumlu veya olumsuz anlamda farklı olduğu mesajını vermemesi önemlidir. Evlat edinilen çocuğa karşı ebeveynin aşırı koruyucu tutumları çocuğu olumsuz etkiler. Evlat edinen ebeveyn çocuğun biyolojik anne babası ile ilgili olumsuz tasarımlar oluşturmasına neden olacak söylemlerden kaçınması, çocuğun biyolojik anne babasını suçlamaması önemlidir.

    DOÇ. DR. ADNAN ÇOBAN

    PSİKİYATRİST-PSİKOTERAPİST

    İletişim Sorunları hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

    Aile İçi Şiddet

    Aile içi şiddet, ailenin bir üyesinin ailenin diğer üyelerine karşı gö...

    Çocuklarda Bağlanma Sorunları

    Bağlanma, bebek ile ona temel bakım veren kişi arasında oluşan bağdır....

    Aile İçi İstismar

    Aile içinde birinin diğerine zarar verecek davranışlarda bulunmasına a...