Bahar Yorgunluğu 

Baharda insan metabolizması değişir. Bu değişimle birlikte yorgunluk baş gösterebilir. Bahar yorgunluğu bir rahatsızlıktır ve önlem alınmazsa kronikleşir. 

Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artar. Negatif yüklü iyonların artması yorgunluk, halsizlik ve gerginlik yaratır. Buna taşıtların havayı kirletmesi ve sanayi atıkları da eklenince negatif elektrik daha da artar ve bahar yorgunluğu olarak bilinen duruma sebebiyet verir.

Bahar yorgunluğunda yorgunluk, halsizlik, bitkinlik gibi fiziksel belirtilerin yanında tansiyon yükseklikleri, midede şişkinlik, yanma, baş ve beden ağrıları ve özellikle kadınlarda vücutta şişme şeklinde belirtiler gözlenir.

Bahar Melankolisi

Bahar her ne kadar yazın geleceğinin bir habercisi olsa da bazı kişilerde duygusal iklimi kışa sürükleyebilir. “Bahar mutsuzluğu” dediğimiz bu durumda kişilerde aşırı mutsuzluk, hayattan tat alamama, olayları kafaya takma, halsizlik, yorgunluk, enerji azlığı, zindelik algısının azalması, huzursuz uyuma, dikkat-konsantrasyon zayıflığı ve unutkanlık belirtileri yaşanır.

Baharda Mani

Evliya Çelebi Seyahatname adlı eserinde bahar için “delilik mevsimi “ diye bahseder. Hakikaten de bahar insanın kanının kaynadığı, duyguların coştuğu bir mevsimdir. Bu coşma bazı kişilerde hareketlilik, aşırı konuşma, kendine aşırı güven, çok para harcama, az uyuma şeklinde seyreden mani tablosuna sebep olabilir. Baharda psikiyatri acilleri ve klinikleri mani hastalarıyla dolup taşar. O yüzden mani sebebiyle tedavi gören kişilerin bu dönemde takipleri daha da derinleştirilmelidir.

Baharda Panik

Baharda tetiklenen ruhsal sorunlardan biri de paniklerdir. Öleceğim, kalp krizi geçiriyorum, kontrolümü kaybediyorum, çaresizim korkularıyla gelen kalp çarpıntısı, titreme, ateş basması veya soğuk terleme, nefes darlığı, çok sık idrara çıkma ve ishal gibi belirtiler panik atakların temel özellikleridir. Kişi bu ataklardan dolayı yalnız kalmak istemez ve sık sık acil servislere taşınır.

Bahar Ülseri ve Reflü

Baharda oluşan gerginlik ve stres mide asidini artırır ve ülserlerde nüksler görülür. Birçok ülser hastasının bu dönemde karın ağrıları, yanmaları ve şişkinlikleri artar. Baharda dolup taşan kliniklerden biri de gastroenterolojidir.

Önlemler ve Öneriler

  • Kronik yorgunluğa karşı en iyi ilaç tatile çıkmaktır
  • Yürüyüş son derece etkili
  • Sofranızdan meyve ve sebzeyi eksik etmeyin
  • B ve C vitaminleri ile potasyumdan zengin beslenmeli. B ve C vitaminleri sebze ve meyvelerde, potasyum da domates, patates ve kayısıda bol miktarda bulunur
  • Günde an az 3 litre su içmek gerekir
  • Uyku ritmine dikkat edin 
  • Alkolü mümkün olduğunca azaltın

Ruhsal Sorunlar İçin Bir Psikiyatra Danışın

Depresyon, mani ve panik gibi tablolar söz konusuysa mutlaka psikiyatriye başvurmak gerekir. Müdahaledeki gecikmeler kronikleşmeye ve şiddetlenmeye sebep olur.

DOÇ. DR. ADNAN ÇOBAN

PSİKİYATRİST-PSİKOTERAPİST

Hastayım Yaşıyorum

Son yıllarda kanser, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi hayatta k...

Soğuk Ruhsal Havayı da Donduruyor

Yeryüzünün bembeyaz bir örtüyle kaplandığı karlı havalar, insanlara bi...

Kansere Bağlı Ruhsal Sorunlarda EMDR Yöntemi

Kanser dünyanın medikal sorunlarının başında geliyor. Kişiyi gerek fiz...