Migren
Migren ağrıları genellikle kafanın arka kısmından başlayıp öne yayılan ağrılardır. Kadınlarda %18, erkeklerde %6 oranında görülür. %70 ailevidir.
Ağrılar geldikten sonra kişilerde bulantı, kusma, bulanık görme, çift görme, ışıktan ve sesten aşırı rahatsız olma şikayetleri de başlar. Ağrı genellikle zonklayıcı ve yarım baş ağrısı şeklindedir. Çoğu zaman ağrının geleceği önceden hissedilir. Beyin damarlarında genişleme yaratan etkenler tetiklenmesine sebep olur.
Ağrı geldiğinde kişiler en az 24 saat dinlenme ihtiyacı hissederler. İşten, güçten olurlar. Yaşam kaliteleri ileri derecede bozulur.
Tetikleyici Faktörler:
- Adet ve yumurtlama dönemi,
- Doğum kontrol hapı kullanımı,
- Hormon yerine koyma tedavileri
- Alkol,
- Konserve yiyecekler,
- Aspartam (tatlandırıcılarda bulunur) gibi maddeler,
- Çikolata,
- Eski peynir,
- Öğün kaçırma gibi beslenme ile igili durumlar,
- Stres, üzüntü, depresyon,
- Aşırı fiziksel aktivite ve yorgunluk,
- Aşırı ve parlak ışıklı, floresan aydınlatmanı mekanlar,
- Uykusuzluk, aşırı uyku,
- Damarlarda genişleme yapan bazı ilaçlar
Gerilim Tip Baş Ağrıları
Genellikle başta sıkışma, basınç ya da gerilme şeklinde bir his oluşturan ağrılardır. Genellikle stres sonucu oluşmaktadır. Işık ve ses hassasiyeti, bulantı-kusma bu tip ağrılarda olmaz. Başın iki yarısında da ağrı hissedilir.
Bu tip ağrıların altından genellikle depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikiyatrik sebepler çıkmaktadır. O yüzden psikiyatrist tarafından değerlendirilmeleri gerekir.
Tedavideki Gelişmeler
Son yıllarda migen tedavisinde en etkili olduğu düşünülen ilaç grubu antidepresanlardır. Antidepresanlar hem atakların önlenmesinde hem de tedavisinde etkili olmaktadır. Kısacası stresten etkilenmeyi önleyen bir tedavi yaklaşımı etkili olmaktadır.
Ağrıda EMDR
EMDR yönteminin en etkili olduğu alanlardan biri de ağrılardır. Beyinde duyarsızlaştırma, ağrı algısının yeniden düzenlenmesi ve stres toleransının artırılması gerek miğren gerekse gerilim tipi baş ağrılarını önlemekte ve tedavisine büyük katkıda bulunmaktadır.
Erken Yaşta Müzik Eğitimi Beyini Geliştirir
Çocuklar beş yaşında makamları ve ritimleri algılamaya başlarlar. O yüzden bu yaşlarda müzik eğitimine başlamak mümkündür. Yedi yaşından önce piyano eğitimi alan çocuklarla almayan çocukların beyni araştırıldığında, önce eğitim alanlarda beyin köprüsünün daha geniş olduğu saptanmıştır. Beyin köprüsü sağdan sola soldan sağa bilgi iletişimini sağlayan bir yapıdır. Daha geniş olması beynin daha hızlı çalışması demektir. Yine küçük yaşta müzik eğitimine başlayan çocukların matematikle ilgili beyin alanlarında daha da gelişme gözlenmiştir. Yani müzik eğitimi çocuğun analitik düşünme yeteneğini geliştirmektedir. Küçük demeyip beş yaşından itibaren çocuklarımıza müzik eğitimi başlatalım.
DOÇ. DR. ADNAN ÇOBAN
PSİKİYATRİST-PSİKOTERAPİST
Stres Tipi Baş Ağrısı hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.