Bağımlılık yapan maddelerin çoğu öfke kontrolünü bozar, ancak Bonzai’de bu çok şiddetlidir. Bonzai’nin yoksunluk dönemindekiler, adeta kudurmuş gibi saldırganlaşıyor ve gözleri hiçbir şeyi görmüyor.
Diğer uyuşturucu maddelere göre doksan kat daha güçlü bir bağımlılık potansiyeline sahip olan Bonzai, öfke kontrolünü bozarak aşırı saldırgan bir tablo yaratıyor. Bağımlılık yapan maddelerin çoğu öfke kontrolünü bozar, ancak Bonzai’de bu çok şiddetli oluyor. Nitekim bana getirilen Bonzai bağımlılarında gördüğüm en yaygın şikâyet aşırı saldırganlıktı.‘Annemi Öldürebilirim’
Bir genç yaşadığı aşırı öfke halini “Hocam o kadar saldırgan oluyorum ki canımdan çok sevdiğim annem bir şey söylediğinde onu öldüreceğim diye korkuyorum ve hemen odayı terk ediyorum” diye tanımlamıştı. Bir başka hayli sevilen, iyi kazanan ticaret erbabı gençse “Benden yüklü miktarda mal alacak biri aradığında bile adamı telefondan boğacak gibi oluyor, çatmamak için kendimi zor tutuyor ve mümkünse telefonlara bakmıyorum” demişti. Özellikle Bonzai’nin yoksunluk döneminde kişiler, adeta kudurmuş gibi saldırganlaşıyor ve gözleri hiçbir şeyi görmez hale geliyor.
O yüzden ailelerin dikkatini çekiyorum: “Çocuklarınızda veya çevrenizdeki yakınlarınızın çocuklarındaaşırı saldırganlık, söz dinlememe ve her şeye karşı çıkma hali belirdiğinde aklınıza mutlaka Bonzai’yi getirin!” Her saldırgan çocuk tabii ki Bonzai kullanmıyor. Ancak 12. sınıf öğrencilerinde Bonzai kullanımının yüzde 10-15 arası olduğunu bildiren yayınların olduğu bir durumda tedbirli ve uyanık olmak son derece önemlidir. Daha geçen hafta ailesi tarafından getirilen 14 yaşında bir genç iki yıldır Bonzai kullandığını söyledi. Yani 12 yaşında başlamıştı. Bu genç oturdukları sitedeki arkadaşlarının hemen hemen hepsinin Bonzai başta olmak üzere birçok maddeyi kullandıklarından bahsetti.
İşin vahametini ortaya koyan bir gerçeği de şu şekilde paylaşayım: Bizim jenerasyonun lise çağlarında, bırakın lise çağlarını bu gün bile duymadığı uyuşturucu maddelerini orta öğretim düzeyindeki gençlerin çoğunun içmese bile bilmektedir. Uyuşturucu tehlikesi çocuklarımıza bu kadar yakın.
Bonzai’den Ölüm Riski %99
Bonzai maddesinin ucuza ve bol miktarda bulunabilmesi aşırı dozda kullanılmasının da zeminini hazırlıyor. O yüzden Bonzai kullanan gençler genellikle aşırı doz kullanmış bir şekilde görüntüleniyorlar. Bu, ‘aşırı dozdan ölüm’ riskinin çok yüksek olması demektir. Nitekim acil servislere hergün yüzlerce Bonzai bağımlısı başvuruyor ve çoğu ölümcül bir tabloyla başvuruyor. Bu gençlerden bir kısmı hayatını kaybediyor. Ani kalp durmasından kalp krizi, koma, şok, solunum yetmezliğine uzanan bir yelpazede büyük bir tehlike söz konusudur. Bonzaiye devam edildiği taktirde ölme ihtimali yüzde 99.
Öldürmezse Süründürüyor
Takip ettiğim hastaların çoğu ergen ve genç olmalarına rağmen dikkat ve konsantrasyon açısından zayıftılar. Uyguladığımız testlerde planlama, organize olma, motivasyon, problem çözme, bellek, anlama, kavrama, dürtü ve öfke kontrolü (irade) gibi yönetsel işlevlerinin bozuk olduğunu tespit ettik. Bu tespitlerimiz bize gösteriyor ki Bonzai zihinsel sermayeyi tüketiyor ve kalıcı beyin hasarlarına sebep oluyor. Ayrıca beyin kimyasını bozarak depresyon, panik, aşırı korku reaksiyonları, sesler duyma, görüntüler görme, aşırı paranoya durumlarına da yol açabiliyor.
DOÇ. DR. ADNAN ÇOBAN
PSİKİYATRİST-PSİKOTERAPİST
Bonzai Bağımlılığı hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
Bağımlılık Nedir?
Bağımlılık beyinde birçok etkene bağlı olarak gelişen kimyasal dengesi...
Madde Bağımlılığı
Türkiye’de ve dünyada hızla alkol ve uyuşturucu madde alım oranları ar...
Sigarayı Bırakmak Ancak Psikolojik Destekle Mümkündür
Sigara bağımlılığı insanoğlunu tehdit eden en önemli halk sağlığı soru...