Böylesine şiddetli ve yıkıcı bir depremin ruhsal etkileri de çok yıkıcı ve şiddetli olabilmektedir. Maruz kalan her bireyi etkileyen deprem bazı kişileri çok daha derinden etkilemektedir. Birçok yakınını kaybetmiş, acısı büyük, kendine ve başkalarına zarar verecek boyutta etkilenmiş, aşırı korku, kaygı ve endişe yaşayan, aşırı duyarlılık gelişmiş bireylerde psikolojik ilk yardım müdahaleleri vakit geçirmeksizin yapılmalıdır. Ancak deprem sonrası toplumun her bireyinde farklı şiddet ve nitelikte ilk yardıma ihtiyaç duyulabilmektedir. Psikolojik ilk yardım ve müdahaleler depremzedeleri zorlamadan bakım ve destek sağlamak, psikoloji ihtiyaç ve kaygıları tespit etmek, insanların temel gıda, su, bilgi alma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak, hiçbir zorlayıcı müdahalede bulunmadan kişileri dinlemek, kişilerin rahatlamalarına ve sakinleşmelerine yardımcı olmak, insanların bilgi edinmeleri, hizmetlere ve sosyal desteklere ulaşmalarına yardımcı olmak, onları olası zararlardan korumak gibi hedeflerden oluşur. Bu hedefler gerçekleştirilirken bir taraftan da temel psikolojk ihtiyaçlar belirlenir, ilgili birime yönlendirilir, kişi bilgilendirilir ve stabilizasyonu için çalışılır. Ayrıca depremzedelerin olağan hayatlarına dönmelerine destek olunur ve deprem travmasının uzun dönemde sebebiyet verebileceği olası etkilerden korunur.

Psikolojik ilk yardım sadece uzmanlarca verilmez. Eğitimden geçirilmiş herkes, öğretmen, hemşire, imam, doktor, memur vs. bu desteği verebilir. Psiolojik ilk yardımda amaç kişiyi terapötik müdahalelere maruz bırakmak, tedavi etmeye çalışmak, iyileşmek için zorlamak, akıl vermek, nasihat etmek değildir. Yardım, paylaşım ve destek için depremzedenin yanında olmaktır. Yani insani iletişim ve insan insana etkileşimle kişiyi teskin etme anlayışıdır.

Depremzedelerde ilk gün ve haftalarda hangi psikiyatrik tablolar oluşabilir?

Depremzedeleri ilk günlerde bekleyen psikiyatrik durum akut stres bozu...

Deprem travmasından sonra en yaygın görülen psikiyatrik bozukluklar nelerdir?

Depremden sonra en sık görülen bozukluklar Akut Stres Bozukluğu ve Tra...

Elimde olmadan sosyal medyaya çok maruz bıraktım kendimi. Depremi bizzat yaşamamış olmama rağmen neredeyse aynı korku kaygıyı hissediyorum. Bu yaşadıklarım normal mi? Neler yapmalıyım?

Haberlere, olumsuz bilgilere ve üzücü görüntülere uzun süre maruz kalm...