Depremden sonra en sık görülen bozukluklar Akut Stres Bozukluğu ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu’dur (TSSB). Akut Stres Bozukluğu ilk günlerde şiddetli olup 30 gün içinde azalarak kaybolur. Eğer depremin üzerinden 30 gün geçmiş olmasına rağmen şikayetler devam ediyorsa TSSB geliştiği kanaatine varılır.

TSSB çok ciddi ve insanları ömür boyu etki altında bırakabilecek bir psikiyatrik sorundur. Bu bozukluk, travma yaşayan kişinin hayatının her alanını etkileyebilir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) deprem gibi travmaya maruz kalanların %10 ilâ 15’inde görülebilen bir psikiyatrik bozukluktur. Bu oran depremin şiddetine, depremin etkilediği popülasyonun sosyo-demografik özelliklerine ve maruz kalan kişilerin bireysel hikayelerine (geçmişlerinde travmanın var olup olmaması) bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin Kahramanmaraş merkezli depremin şimdiye kadar görülen depremlerin en şiddetlilerinden biri oluşu, yarattığı yıkımın ve can kaybının yüksek oluşu, bölgede yaşayan insanların daha önce Van ve Elâzığ depremini yaşamış olmaları, daha önce de Gölcük ve Düzce depreminin yaşanmış olması, Türkiye’nin deprem bölgesi olması gibi etkenler TSSB gelişmesi açısından önemli risk etkenleridir. Bir de buna geçim sıkıntısı, aile ve sosyal destek sorunları, temel ihtiyaçların karşılanamama gibi kişiye özel olumsuz faktörler de eklendiğinde bu risk daha da artmaktadır. O yüzden TSSB’nin ne olduğunun ve nasıl geliştiğinin, gelişmesine yönelik emarelerin ne olduğunun iyi bilinmesi önlem alma ve tedavi açısından son derece önemlidir.

Uzun dönemde tüm depremzedeleri ne bekliyor? Psikiyatrik ve psikolojik destek bu noktada ne kadar kritik?

Depreme maruz kalan insanların psikolojik dayanıklılığı yüksek olanlar...

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tanı Kriterleri Nelerdir?

Kişi aşağıdakilerden her ikisinin de bulunduğu travmatik bir ola...

Travma Sonrası Stres Bozukluğu olan bireylerde ne gibi tedavi yaklaşımları uygulanmaktadır?

Tedavinin en önemli ayağı teşhisin koyulabilmesidir. Erken tehis tedav...