Tartışma evliliğin olmazsa olmazlarındandır. Eşlerin birbirlerinin hassasiyetlerini anlamaları, sınırlarını bilmeleri ve sağlıklı bir ilişki zemini oluşturmalarında etkin bir iletişim şeklidir. Ancak tartışmanın kendine göre kuralları vardır. Eğer o kurallar ihlal edilirse çatışmaya dönüşür ve evlilik için bir tehdit halini alır.
En Sık Kavga Sebepleri
Kişilik Farklılıkları:Evlenen insanların tıpatıp aynı karakterde olmaları mümkün değildir. Sağlıklı bir ilişki için şart da değildir. Önemli olan kişilikteki farklılıkların anlayışla karşılanması ve etkin bir iletişimle çatışma etkeni olmaktan çıkarılabilmesidir. Bu yapılamadığında farklılıklar potansiyel bir kavga sebebi olabiliyor. Eşlerden birinin dışa dönük, diğerinin çekingen olması, birinin konuşkan diğerinin suskun olması, özel zevklerin farklı olması gibi etkenlerle sıkça karşılaşıyoruz. Bunun çözümü ortada bir yerde buluşabilmektir.
Evlilik aşamasında başlayan ailevi sorunların devam etmesi: Nişanlılık ve evlenme aşamalarında tarafların aileleri arasında bir rekabet, gerginlik, güven bunalımı, geleceğe yönelik kaygılar kendini gösterebilir. Bunun sebebi henüz kişilerin birbirlerini tam olarak tanıyamamalarıdır. Bu süreçte insani hataların olması doğaldır. Sorgulamalar, yoklamalar, kaynanaların kendilerini garantiye alma çabaları mutlaka olur. Düğündeki takıların ne olacağı, masrafların dağılımı, düğüne kimlerin çağırılacağı, nerede ve nasıl bir evde oturulacağı gibi sorunlar olağandır. Bu süreçte gerginlik yaşamayan aileler neredeyse yoktur. Evlilik sonrası çiftler evlerine yerleşip baş başa kaldıklarında, herşey normalleştiğinde bunlar unutulur, medeni ve insani bir ilişki ortamı kendiliğinden oluşur. Ancak geçmişte yaşanmış olumsuzluklara takılıp kalmak ve bunları temcid pilavı gibi sürekli ortaya getirmek bu doğal ortamın oluşmasını engeller. Hele bir de kavgacı bir kayınvalide veya kayınpederle olturuluyorsa bu riski onlarca kat artar.
Bencilleşme ve esnekliği kaybetme:Evlilkteki en büyük tuzaklardan biri de rutinleşmedir. Özellikle evliliğin ilk yıllarında ve çocuk olduktan sonra bu durum daha da belirginleşir. Eşler kendi dünyalarına çekilirler ve paylaşımları gitgide azalır. Erkeğin akşam eve gelip televizyonun başında konuşmaksızın zaplaması, kadının erkeği ikinci plana atıp evin sorumluluklarına odaklanması, erkeğin işi ön planda tutması, başbaşa geçirilen zamanın azalması gerginliği ve kavgayı beraberinde getirir.
Eşlerin birbirine motivasyonunun ve ilgisinin azalması:Evliliğin ilk yıllarında karşılaştıkları yoğun sorunlardan dolayı tükenebiliyorlar. Bu hem birbirlerine hem de evliliğe motivasyonu azaltıyor.
Para Mevzuları:Müşterek hesap, ayrı hesap, kıskançlık, az para kazanmak, çok harcamak, tasarruf etmemek, borç batağında olmak, cimrilik, savurganlık, kredi kartı borçları, vergileri, faturaları ödememek, çok önemli bir malı almadan önce eşe danışmamak gibi birçok parasal mevzu sık kavga sebebidir (devamı tartışmanın kuralları).
DOÇ. DR. ADNAN ÇOBAN
PSİKİYATRİST-PSİKOTERAPİST
Eşler Arası İletişimde Altın Kurallar hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
Cinsel Sağlıktan Mutlu Aileye
Uzunca bir süredir Ülke TV’de pazar akşamları “Mutlu Aile” isimli prog...
Baba Gibi Diyar Olmaz
Araştırmacılar babanın rolünü inceledikçe onun hayat boyunca sürecek o...
Hiçbir Şeye “Hayır” Diyemiyorum
İnsan ilişkilerinde çoğu zaman ön planda olan değer duygusal ihtiyaçla...