65 yaşın üzerinde gelişip de tedavi edilmeyen depresyonlar Alzheimer riskini %33 oranında artırır. İleri yaş depresyonları genellikle unutkanlık gibi zihinsel işlev bozukluklarıyla seyreder ve bunamayla karışır. O yüzden bu tür depresyonlara “yalancı bunama” adı verilir. Unutkanlığa mutsuzluk, hayattan tat alamama, uykusuzluk, halsizlik, dalgınlık, içe kapanma, motivasyon azlığı, iştahsızlık, sinirlilik, alınganlık, yalnızlık ve değersizlik duygusu, sabah bunaltısı, zamanın geçmek bilmemesi ve ölme isteği gibi belirtiler de eklenir. Yalancı bunamalar zamanında tedavi edilmezse gerçek bunamaya dönüşebilmektedir. Bununla birlikte Alzheimer teşhisi konmuş bireylerde tablonun daha da kötüleşmesine sebep olur. Vakit kaybetmeksizin bir psikiyatri uzmanına danışmalı ve depresyon tedavisine başlanmalıdır.

Yaşlı Depresyonunda Öneriler

  • Sabırlı ve anlayışlı davranmak, onu dinlemeye zaman ayırmak, yalnız hissetmemesini sağlamak gerekir. Çünkü yaşlılarda depresyonun en sık sebebi sosyal desteğin zayıf olmasıdır.
  • Gerekiyorsa balık yağı, folik asit ve B12 vitamin desteği yapılmalıdır
  • Hasta yakınlarının depresyon hakkında bilinçlendirilmesi çok önemlidir
  • Kişinin bol sıvı almasına ve düzenli beslenmesine özen gösterilmelidir
  • Tiroid yetmezliği, kansızlık, şeker hastalığı, vitamin eksiklikleri, kalp, karaciğer ve böbrek hastalıkları sık depresyon etkenidirler. Yaşlı depresyonunda bu hastalıklar mutlaka araştırılmalıdır.

Depresyon Menopoz Belirtilerini Şiddetlendiriyor

Menopoz dönemi bir kadın için biyolojik olduğu kadar ruhsal değişimlere de sebep olur. Birçok kadın hormonal dengenin değişmesine bağlı olarak gece terlemesi, cinsel istek azlığı, uykusuzluk, baş ağrısı, ateş basması, titreme ve terleme gibi şikâyetler yaşar. Bu şikâyetlerin birçoğu hormon düzenleyicilerle kontrol altına alınabilir. Ancak menopozdaki değişimler bazı kadınlarda derin ruhsal yaralanmalara da sebebiyet verir. Kültürel ve eğitimsel faktörlere bağlı olarak değişebilen bu durumda çekiciliği ve cazibeyi kaybetme, eş ve çevre tarafından terk edilme ve kadınlık değerinin azalacağı kaygısı gelişebilir. Bu olumsuz düşünceler depresyon, korku, takıntı, bunaltı ve kaygı bozukluğu riskini artırır. Nitekim yapılan araştırmalar menopozda depresyon riskinin üç kat arttığını ortaya koymuştur. O yüzden menopoz döneminde bir psikiyatri uzmanıyla iletişimde olunması, olası bir depresyonun veya ruhsal rahatsızlığın önceden tespit edilip giderilmesi açısından önemlidir. Depresyonda hormonal desteğe ek olarak verilen antidepresan tedavi hem menopozun daha rahat geçirilmesini, hem de yaşam kalitesinin artırılmasını sağlamaktadır.

Galatasaray Neden Düştü

  1. Sezon başında erken form tutma: İstatistikler erken form tutmanın tükenme riskini artırdığını ortaya koyuyor. O yüzden uzun lig maratonunda hoca form grafiğini iyi ayarlamalıdır. Rijkaard acele etti. Ayağını gazdan biraz çekmeli.
  2. Beklenti çok yüksek tutuldu: Dünya çapındaki futbolcuların transferi ve takımın başına çok tanınmış bir hocanın getirilmesi ister istemez taraftarın ve futbol kamuoyunun beklentisini yükseltti. Bu futbolcular üzerinde büyük bir baskıya sebep oldu. Nitekim ilk beraberliğin ardından gelen mağlubiyet bu sebepledir. Çıtayı biraz ayarlamak gerekir. Mükemmeliyetçilik sporda başa beladır. Performans kaygısı yaratıp formsuzluğa ve çok daha tehlikelisi sakatlanmaya davetiye çıkarır.

Arda Turan hala patlamaya hazır bir bomba: Arda çok büyük bir futbolcu. Gelecekte futbol kariyerinde önemli yerlere gelecektir. Geçen sene çok yıprandı. İşler iyi gittiği müddetçe bir sorun yok. Ancak bir iki olumsuz sonuç Arda’nın fitilini ateşleyebilir. Kaptanlık bandı yaşına uygun bir sorumluluk değil. O yüzden bir an önce kaptanlık sorumluluğu alınmalı, futboluyla baş başa kalmalı ve bir psikolojik destek programına yönlendirilmelidir.

DOÇ. DR. ADNAN ÇOBAN

PSİKİYATRİST-PSİKOTERAPİST

Alzheimer Hastalığının Belirtileri Nedir? Hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

https://www.adnancoban.com.tr/alzheimer-hastaliginin-belirtileri

Alzheimer Hastalığının Belirtileri

Alzheimer sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Önce belli belirsiz bir unu...

Beynin Check Up’ı Var mıdır?

Teknolojik gelişmeler tıbbi check-up alışkanlığını da kazandırdı. Bede...

Yaşlılık ve Ruhsal Hayat

Son yıllarda gelişen teknoloji ve sağlık bilincinin güçlenmesi hayat s...