Oyun Terapisi Nedir?

Oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocukların ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan özel çalışmalara oyun terapisi denir. Kısacası büyükler için "psikolojik danışmanlık" kavramı ne ise çocuklar için oyun terapisi de bir anlamda odur. Büyükler sorunlarını sözlerle, çocuklar ise daha çok oyunla anlatır. Terapist araç olarak çocuğun kendini en doğal şekilde dışa vurum tarzı olan oyunu kullanır. Çocuklar da terapiste duygularını oyuncaklar yardımıyla anlatırlar. Güvenli bir ortam yaratan deneyimli bir oyun terapisti ile çocuklar istedikleri gibi oynamaya cesaretlendirilirler. Terapi süresince çocuklara, duygusal problemlerini ifade etmelerine yönelik çeşitli oyuncaklar sunulmuştur. Çocuklar; sanat, kum, hayal gücü gibi oyun terapisinin çeşitli araçlarını kullanarak kendilerini ifade etme şansına sahip olurlar.

 

oyun-terapisi-nedir

 

Neden Çocuklara Oyun Terapisi?

Çocuklar soyut zekaları henüz tam olarak gelişmediğinden duygularını büyükler gibi anlamlandıramaz ve duyguları hakkında büyükler gibi konuşamazlar. Bu yüzden büyüklerle yapılan terapi şekli çocuklara uymaz. Oyunla terapi çocukların çok sevdiği oyunu aracı kılarak çocuğun yaşadıklarını ve duygularını ifade etmesi için uygun bir ortam oluşturur. Çocuklar oyun sırasında yaşadıklarının bir parçası olarak davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, endişelerini, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını yeniden yaratırlar. Oyun terapisinin avantajı, çocukların gelişimlerine uygun terapisel oyunu oluşturabilmesidir. Terapist ile çocuğun kurduğu terapisel ilişki sayesinde çocuğun yaşadığı stresi yoğun duygusal tecrübeyi yansıtan oyun keşf edilir, böylelikle çocuğun kendini güvenli hissedeceği ve duygularını rahatlıkla ifade edeceği bir ortam yaratılmış olur.

Oyun Terapisinde Ne Olur?

Oyun terapisi yardımıyla çocuklar içsel dünyalarında mücadele ettikleri duygusal olaylarını bir araya toplayan oyunlar yaratabilirler. Bu tecrübeleri genelde çocuk sözel olarak dışa vuramaz. Çocuk yaratacağı oyuna uygun duygusal sorunlarını yansıtan oyuncakları seçer ve oyununu yaratır. Çocuğun yarattığı oyun üzerinden başlayan duygusal ifade oyun ilerledikçe daha da gelişir ve sorunla ilgili anlama ulaşıncaya ve rahatlık sağlayanıncaya kadar devam eder. Oyun terapisti çocuktaki bu değişimleri bir yandan dikkatle izleyip onu anlamaya çalışır bir yandan duygusal ifadeyi ve iyileşmeyi destekleyecek terapisel müdahalelerde bulunur.

 

oyun-terapisi-nerelerde-kullanilir

 

Oyun Terapisi Nerelerde Kullanılır?

  • Travma Sonrası Stres Bozukluğu
  • Telaş, üzüntü, korku, kızgınlık gibi duyguların normalin üzerinde olması
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (aşırı hareketlilik) bozukluğu
  • Başkaları ya da kendini acıtacak hareketlerde bulunma (başını duvara vurma, başkalarına yumruk atma)
  • Anne/babadan ayrılırken aşırı tepki verme (ağlama, korku)
  • Sosyal içe kapanıklılık
  • Güven eksikliği/depresyon

Çocuklarda Uyku Düzeni

Çocuklar genellikle uyumayı sevmezler, uyumamak için çaba sarf ederler...

Oyunun Çocuğun Gelişimine Olan Etkileri

Hareketli oyunlar sırasında çocuğun çeşitli kasları (büyük-küçük) kası...

Çocuklarda İnat Dönemi

Çocuk ergenliği de denilen İnat dönemi, 2-4 yaş arasında görülen çocuğ...