Panik atak, ani ve yoğun bir korku ya da rahatsızlık hissi ile başlayan, genellikle fiziksel belirtilerle seyreden bir kaygı durumudur. Birçok insan hayatının bir döneminde panik atak yaşayabilir, ancak bu durumun sürekli tekrarlanması, "panik bozukluk" olarak adlandırılır. Panik ataklar ve panik bozukluk, hem fiziksel hem de psikolojik belirtilerle kendini gösterebilir ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir.

 

Panik Nedir? Panik Atak Nedir?

Panik atak, genellikle 10 ila 30 dakika arasında süren, ani ve şiddetli korku nöbetleri olarak tanımlanır. Kişi, bu süre zarfında yoğun bir korku, çarpıntı, terleme, titreme, nefes darlığı, boğulma hissi ve baş dönmesi gibi belirtiler yaşar. Panik ataklar sırasında ölüm korkusu, kontrolü kaybetme ya da delirme hissi de yaygın olarak görülür.

Panik atak yaşayan bireyler, o an kalp krizi geçiriyor olduklarını düşünebilirler, çünkü belirtiler genellikle fiziksel olarak yoğundur. Kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve nefes darlığı gibi semptomlar en belirgin olanlarıdır. Ancak bu belirtiler, sadece bedensel değil, zihinsel kökenli bir durumdan kaynaklanır.

Peki panik bozukluk nedir? Tekrar eden panik ataklarla karakterize edilen ve atakların ne zaman geleceği konusunda sürekli bir kaygı yaşayan kişileri etkileyen bir anksiyete bozukluğudur.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik atak belirtileri fiziksel ve duygusal olarak oldukça yoğundur ve kişinin bu durumu kontrol edemediği düşüncesiyle başa çıkması zor olabilir. Panik atak belirtileri, bireyden bireye değişse de genellikle birkaç dakika içerisinde en şiddetli hale gelebilir. Fiziksel belirtiler, vücudun tehlikeye karşı gösterdiği “savaş ya da kaç” tepkisinin bir sonucudur. Kalbin hızlı atması veya düzensiz çarpıntılar, panik atağın en yaygın fiziksel belirtilerinden biridir. Panik atak sırasında kişinin terlemesi ve istemsiz titremesi oldukça yaygındır. Birçok kişi, panik atak sırasında nefes almakta zorlandığını hisseder. Nefes alıp verme sıklığı artabilir ve bu durum, kişinin boğuluyor ya da havasız kalıyormuş gibi hissetmesine neden olabilir. Ellerde, ayaklarda veya yüz bölgesinde uyuşma ya da karıncalanma hissi ortaya çıkabilir. Kişi, mide bulantısı, karın ağrısı ya da sindirimle ilgili diğer rahatsızlıklar hissedebilir. Göğüs bölgesinde sıkışma ya da ağrı hissi, panik atak yaşayan bireylerin en çok endişelendikleri belirtilerden biridir, kalp krizi ile karıştırılabilir. Kişi, bayılacakmış gibi hissedebilir, ancak panik atak sırasında gerçek anlamda bayılma nadiren olur.

Fiziksel belirtilerin yanı sıra duygusal olarak yoğun korku ve kaygı, ölüm korkusu, kontrolü kaybetme, gerçeklikten kopma duyguları hakim olabilir.

 

panik-atak-sirasinda-ne-yapilabilir

Panik Atak Sırasında Ne Yapılabilir?

 

Panik Atak Sırasında Ne Yapılabilir?

Panik atak belirtileri genellikle hızlı bir şekilde başlar ve çoğunlukla 10-30 dakika arasında en yoğun seviyeye ulaşır. Daha uzun sürebileceği gibi bazı kişilerde birkaç dakika içerisinde de sonlanabilir. Panik atak anında rahatlayabilmek ve süreci kısa sürede sağlıklı şekilde atlatabilmek için birkaç öneri sunulabilir.

  • Derin nefes alıp verme teknikleri, bu belirtileri hafifletmek ve vücudu sakinleştirmek için etkili bir yöntemdir. Rahat bir pozisyona geçerek, gözleri kapatmak ve burundan derin nefes alıp, birkaç saniye tutarak nefesi yavaşça geri vermek etkili olabilir. Bunu rahatlayana kadar tekrarlamak gerekir. Kalp atışını düzenleyen ve kaslardaki gerginliği atan iyi bir yöntemdir.
  • Ellerde, ayaklarda, vücutta kasılmalar söz konusu ise; elleri açıp kapatmak, hareket ettirmek gerilimi azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Dikkati başka yöne çekebilmek için farklı teknikler vardır. Fiziki olarak bir nesneye odaklanmak, o nesnenin dokusunu, rengini, şeklini incelemek ve odağı bu nesneye vermek kişinin zihnini başka şeye odaklayarak panik anında rahatlamasına ve kötü düşüncelerden uzaklaşmasına yardımcı olabilir.
  • Yine dikkati dağıtmak için etrafa görülen nesnelere, eşyalara dikkat toplayıp onları sesli şekilde saymak, renklerini söylemek, kokularına odaklanmak işe yarayabilir.
  • Panik anının geçici olduğunu sesli bir şekilde tekrarlamak, kendine güvende olduğunu hatırlatmak etkilidir.
  • Soğuk suyla el ve yüz yıkamak, havadar bir konumda yürüyüş yapmak panik atağa iyi gelecektir.

    Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntı Hastalığı)

    Obsesyon halk arasında takıntı veya saplantı diye de adlandırılan bir ...

    Tükenmişlik Sendromu

    Kişilerin yaptıkları işin anlamını ve amacını kaybetmeleri, hizmet ver...

    Sosyal Fobi (Sosyal Kaygı/sosyal Anksiyete)

    Sosyal etkileşimler sırasında yoğun korku hissediyor musunuz?...