Panik atak yoğun kaygı, korku ve fiziksel belirtilerin neden olduğu ani ve beklenmedik bir kriz durumudur. Panik ataklar genellikle aniden ortaya çıkar ve kısa süreli olabilirler. Kişi kendisini kontrol edememe, çıkmazda kalma hissi, ölüm korkusu ve diğer yoğun duygular yaşar. Birçok psikoterapi yöntemiyle panik atak tedavisi yapılabilir. İlaç kullanımı da panik atak tedavisinde etkilidir.
İçindekiler
- Panik Atak Nedenleri Nelerdir?
- Manik Depresif Bozukluk
- Somatoform Bozukluk
- Panik Atağa Neden Olan Kişilik Bozuklukları Nelerdir?
- Çocuklarda Panik Atak Neden Olur?
- Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
- Panik Atak Tanısı Nasıl Konur?
- Panik Atak Testi Nasıl Yapılır?
- Panik Bozukluğu Testi Nasıl Yapılır?
- Panik Atak ve Kalp Krizi Arasında ki Farklar Nelerdir?
- Panik Atak Sırasında Ne Yapılmalı?
- Panik Atak Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Panik Atak İlaçları
- İlaç Panik Bozukluğu Tek Başına Geçirebilir mi?
- İlaçla Panik Atak Tedavisi Ne Kadar Sürmelidir?
- Panik Atak İlaçlarının Yan Etkisi Var mı?
- Panik Atak İlaçsız Tedavi Edilir mi?
- Panik Atak İçin Psikoterapi Yöntemleri Nelerdir?
- Bilişsel Davranışçı Terapi
- Panik Bozukluğun EMDR İle Tedavisi
Panik Atak Nedenleri Nelerdir?
Patik atak nedenleri kesin olarak saptanamayan, birçok olay sonucu oluşabilen bir durumdur. Genellikle herhangi bir yas dönemi geçirme, travma, stres gibi nedenler panik atak oluşumuna sebep olabiliyor. Beyindeki bazı dengesizlikler de panik atağa neden olabiliyor.
Manik Depresif Bozukluk
Manik depresif bozukluk, bipolar bozukluk olarak da bilinir. Ruh hali değişimlerinin yoğun olduğu bir psikiyatrik bozukluktur. Bipolar bozukluk ciddi bir durumdur. İki dönemden oluşan bu hastalıkta bir dönem taşkınlık gibi davranışlar bir dönem çöküntü hissi görülür. Hastalık bazı dönemlerde ortaya çıkar, çıkmadığı dönemlerde kişi normal bir şekilde yaşar.
Somatoform Bozukluk
Somotoform bozukluk, belirli bir neden olmaksızın sürekli bedensel şikayetler hissetme rahatsızlığıdır. Kişi düzenli olarak eklem ağrısı, hazımsızlık, mide bulantısı gibi şikayetlerden yakınır. Bir nedene bağlansa bile sorun çözüldüğünde yine bu şikayetler devam eder. Somotoform bozuklukların nedeni belli değildir ve psikoterapi ile çözümlenmesi gerekir.
Panik Atağa Neden Olan Kişilik Bozuklukları Nelerdir?
Panik atağa neden olan kişilik bozuklukları obsesif kompülsif kişilik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, agorafobi gibi rahatsızlıklardır. Bu psikolojik sorunlar beraberinde panik atak getirebilirler.
Çocuklarda Panik Atak Neden Olur?
Çocuklarda panik atak nedenleri aile içerisinde yaşanan olumsuz olayların etkisinde kalmaktan kaynaklanıyor olabilir. Ebeveynlerin çocuk üzerinde kontrolcü olması, anne babanın eleştirel bir rol takınarak çocuğa baskı kurması, çocuklarda panik atağa neden olabiliyor. Panik atak özellikle çocuklar için çok zor bir durumdur. Sinirli, kontrolcü anne babalar; utangaç, korku duyan çocuklar yetişmesine neden olurlar. Çocuklarda görülen panik atağın sebebi çoğunlukla ailelerdir.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik atak sırasında kişi psikolojik olarak yoğun hisler yaşarken aynı zamanda fiziksel olarak belirtiler de gösterir. Panik Atak belirtileri arasında kalp atışında hızlanma, terleme, titreme, nefes darlığı, göğüs ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve hissizlik yer alabilir.
Panik Atak Tanısı Nasıl Konur?
Panik atak tanısı bir psikolog veya psikiyatrist tarafından konulur. Kişi panik atak belirtilerini kendisinde görüyorsa veya arkadaşları, çevresi panik ataktan şüpheleniyorsa kişi bir uzman yardımı almayı düşünmelidir. Hangi semptomlar görülüyor, ne zaman bu semptomlar ortaya çıkıyor ve kişiyi ne kadar etkiliyorsa uzman tarafından incelenir ve tanısı konur.
Panik Atak Testi Nasıl Yapılır?
Panik atak testi uzman bir psikolog veya psikiyatr tarafından yapılan panik atağın nasıl geliştiği, hangi durumlarda ortaya çıktığı hakkında bilgi almak için sorulan sorulardan oluşur. Buna ek olarak EKG, kan sayımı, solunum testleri ile detaylı değerlendirmeler yapılır. Panik atak yaşayan kişinin yaşadığı sorunların çözümü bu şekilde incelenerek planlanabilir.
Panik Bozukluğu Testi Nasıl Yapılır?
Panik bozukluğu testi, panik atak belirtilerinin nasıl ve ne şekilde görüldüğünü anlamaya yarayan, kişinin panik atak sırasında nasıl hissettiğini belirten testtir. Panik bozukluğu testi ile panik atağınızın olup olmadığını anlayabilirsiniz ama kesin bir tanı konulması için mutlaka psikolog veya psikiyatr muayenesi gerekir.
Panik Atak ve Kalp Krizi Arasında ki Farklar Nelerdir?
Panik atak ve kalp krizi birbirinden farklı durumlardır fakat ikisinde de aynı tarz semptomlar görülür. Kalp krizi ve panik atak belirtileri; çarpıntı, terleme, nefes darlığı olarak görülür. Fark olarak panik atak ağrısı göğüste görülürken kalp krizi ağrısı çene, boyun, kol gibi bölgelere yayılır.
Panik atak her yaşta görülebilirken kalp krizi genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar. Panik atakta görülen göğüs ağrısı atak bitince sonlanır ama kalp krizindeki göğüs ağrısı geçmez.
Panik Atak Sırasında Ne Yapılmalı?
Panik ataklar sırasında birçok kişi kalp krizi veya felç gibi ciddi bir tıbbi sorun yaşadıklarını düşünebilirler. Bazı yöntemler panik atak yaşandığı sırada daha kolay ve çabucak geçmesine yardımcı olabilir.
- Panik atak sırasında ayağa kalkarak psikolojik olarak iyi olduğunuzu kendinize hissettirmeye çalışın.
- Etrafta görülen eşyaların isimlerini ve renklerini söyleyerek panik atağın getirdiği olumsuz düşünceden uzaklaşmak sağlanabilir.
- Derin nefes alıp vermek, nefes tekniklerini uygulamak o anda kalmanıza ve odağınızı bulunduğunuz ana vermenize destek olabilir.
- Yaşanılan şeyin bir panik atak olduğunu, geçeceğini, kalp krizi gibi bir şey yaşamadığınızı kendinize hatırlatarak kendinizi sakinleştirebilirsiniz.
Panik Atak Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Panik atak tedavi yöntemleri ilaç tedavisi ve psikoterapi içerir. Panik atak sıklığı, kişiyi nasıl etkilediği, hangi ilacın yazılacağı noktasında bilinmesi gereken şeylerdir. İlaç tedavisinde kişinin ilacı kendi kendine bırakması ya da dozunun düşürülmesi, arttırılması doğru değildir. Bu kararlar doktor tarafından verilmelidir.
Panik atak tedavi yöntemleri bazı hastalarda sadece psikoterapi, bazı hastalarda hem ilaç hem psikoterapi ile sürdürülmelidir. Psikoterapi ile hastanın panik atak sırasında nasıl davranması, genel olarak nasıl başa çıkacağı gerektiği öğretilir. Psikoterapide kullanılan bilişsel davranışçı terapi, EMDR yöntemleriyle panik atak belirtileri gözle görülür oranda azalır.
Panik Atak İlaçları
Panik atak ilaçları, beyindeki serotonin gibi hormon seviyelerinde değişiklikler yaparak panik atak semptomlarını kontrol etmeye yarar. Panik atak ilaçları bırakıldığı zaman panik atak tekrardan nüks edebilir. Bu yüzden doktor onayı olmadan ilaçlar bırakılmamalıdır. Panik atak ilaçları yan etkileri de görülebilir. Bunlar ciddi seviyelerde olursa mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız.
İlaç Panik Bozukluğu Tek Başına Geçirebilir mi?
İlaç panik bozukluğu tek başına geçiren bir etkiye sahip değildir. Panik bozukluk psikolojik temelli bir sorundur. İlaçlar sadece panik atağın belirtilerini zayıflatmak, azaltmak ve kişiyi sakinleştirmek için kullanılır. Yani ilaçlar panik bozukluğu tek başına geçirmez. Semptomlar azaldığı zaman kişi daha az korku hissedebilir. İlaç tedavisi tek başına yararlı olmayacağı için mutlaka bir psikoterapi gerekir. Psikoterapi ile ilaç tedavisi birlikte yürütülebilir.
İlaçla Panik Atak Tedavisi Ne Kadar Sürmelidir?
İlaçla panik atak tedavisi, panik atağın semptomlarının azaltılmasını amaçlar. Kişinin panik atak durumuna bağlı olarak doktor kontrolünde verilen bu ilaçları kişi kendi kendine bırakmamalıdır. Doktorun belirlediği süre boyunca ilaç tedavisi devam eder. İyileşme görüldüğü zamanlarda da ilaç kullanımı bir süre devam edebilir.
Panik Atak İlaçlarının Yan Etkisi Var mı?
Panik atak ilaçlarının yan etkisi, en çok ağız kuruluğu, kilo alma gibi görülebilir. Panik atak tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, bacaklarda huzursuzluğa, kaslarda kasılmaya vs. neden olabilir. Yan etkiler en çok uyku hali yaratma, halsizlik olarak görülür.
Panik Atak İlaçsız Tedavi Edilir mi?
Panik atak ilaçsız tedavi edilebilir. En çok etkili olan tedavi yöntemi psikoterapidir. Psikolojik kökenli bir sorun olduğu için ilaç, panik atağı tamamen tedavi etmez. Belirtilerin azaltılması, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, huzurlu bir yaşama sahip olma ile sağlanabilir. Panik atak yaşayan kişinin kendine zaman ayırması, doğayla iç içe olması ona iyi gelecektir. Meditasyon, nefes egzersizleri kişiyi panik ataktan uzaklaştırır.
Panik Atak İçin Psikoterapi Yöntemleri Nelerdir?
Panik atak için psikoterapi yöntemleri bulunur. Bireye panik atak semptomlarının neden olduğu kaygı ve korkuları tanıma ve yeniden yapılandırma konusunda yardımcı olan bireysel davranışçı terapi vardır. Davranışsal terapide terapist, bireye semptomların üstesinden gelmek için rahatlatıcı teknikler öğretir ve semptomları tetikleyen durumlarla yüzleşme konusunda destek sağlar. Panik bozukluk, EMDR ile de tedavi edilebilir.
Bilişsel Davranışçı Terapi
Bilişsel davranışçı terapi, panik atak tedavisi için sıklıkla kullanılan bir psikoterapi yöntemidir. BDT insanların düşünceleri, davranışları ve duyguları arasındaki ilişkiyi anlamalarına yardımcı olur. Bu ilişkiyi düzenleyerek semptomların azaltılmasına yardımcı olur.
Bilişsel davranışçı terapi, danışan kişiye kendi terapisti olmasını öğretmeyi amaçlar. Kişi sorunlarını, değiştirmek istediği düşüncelerini olumlu yanıtlarla değiştirir. Danışan terapi sırasında öğrendiklerini bir ödev gibi seans sonrasında da uygulamalıdır.
Panik Bozukluğun EMDR İle Tedavisi
Panik bozukluğun EMDR ile tedavisi sıklıkla kullanılır. Kişinin yaşadığı travmatik olaylar, EMDR yöntemiyle olayın oluşturduğu negatif düşünceler ortadan kalkar. Kişinin ortaya sunduğu kendisiyle ilgili bu negatif düşünce bu yöntem ile değiştirilmeye çalışılır.
EMDR kelime anlamı olarak göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme demektir. Bu şekilde göz hareketleri, sesler veya dokunsal uyarılar gibi uyaranlar kullanarak beyindeki bellekleri işlemeye yardımcı olur. Travmatik olaylardan kaynaklanan duygusal stres ve panik atağı azaltmaya yardımcı olur.
Yaygınlaşmış Kaygı (Anksiyete) Bozukluğu Nedir?
Yaygın anksiyete bozukluğu en az 6 ay süreyle, hemen her gün bunaltı v...
Psikosomatik Hastalıklar
Tıp, psikosomatik hastalığın, beden-zihin ile ilgili ikili düşünceyi i...
Zihinsel Performans Güçlendirme Programı
Hayat basitten karmaşığa, karşılaşılabilecek olayları yönetmeyi gerekt...