Eskilerin sözüdür “şeytan ayrıntıda gizlidir” sözü. Çevremizde yaptığı her işte aşırı ayrıntıya kaçan yüzlerce insanla karşılaşırız. İşte bu insanlar eskilere göre ayrıntıdaki şeytanın tuzağına düşerler. Modern tıpta ise bu duruma detaycı kişilik diyoruz.
Detaycılık Nedir
Hata yapmamaya özen göstermek, yapılan işi dört dörtlük yapmak için gayret sarf etmek bir noktaya kadar faydalıdır. Eğer ayrıntılara dikkat emek işlerin makul bir sürede bitmesine ve teslim edilmesine engel olmuyor, işleyişi bozmuyorsa bir bozukluk değildir. Aksine başarıyı ve kaliteyi artıran bir tutumdur.
Ancak detaycı kişilerde bu normalin üzerine çıkmıştır. Bu kişiler yaptıkları bütün işlerde bir yetiştirememe, geciktirme, gecikme, yavaşlatma ve yavaşlama içindedirler. Takıntılı yavaşlık adını verdiğimiz bu durum sebebiyle ellerini yıkamaları, giyinmeleri, soyunmaları, eve girmeleri, evden çıkmaları, araba kullanmaları çok yavaş ve en küçük ayrıntıya dikkat eder şekle gelir.
Bir esnafsa vereceği malı veya verilen parayı defalarca kontrol eder, bir kasiyerse hesabı defalarca gözden geçirmekten dolayı kasasında birçok insanın birikmesine sebep olur. Evden çıkarken defalarca ocağı, tüpü, pencereyi kontrol ederl Çoğunlukla gidecekleri yere geç kalır. Eşlerini kapılarda, arkadaşlarını randevulaştıkları mekanlarda bekletir.
Aşırı detaycı kişiler sıklıkla işten çıkarılmalara, aile bireyleri tarafından hakaret ve öfkeye maruz kalırlar. Öğrenciyseler öğretmenleri tarafından cezalandırılırlar ve yanlış anlaşılırlar.
Aşırı yorulan ve gereğinden çok enerji sarf eden bu kişilerde ruh ve beden sağlığı tehdit altına girer.
Kaygı bozukluğu, panik bozukluğu, uykusuzluk, depresyon, tükenmişlik sendromuna son derece adaydırlar.
Kalp krizi, hipertansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, şişmanlık, felç, damar tıkanıklıkları gibi hastalıklar bu kişilerde sıktır.
Hasta oluncaya kadar bu durumun kendilerine verdiği zararı fark edemezler. Bir psikiyatristten destek almaları söylendiğinde “benim bir şeyim yok, ben deli miyim” şeklinde cevap verirler. Ama bu özellikleri onları git gide hasta eder ve tüketir.
Anormal bir detaycılık özelliğine sahip olan bireylerin vakit kaybetmeksizin bir stres yönetimi yardımı almaları onları birçok ruhsal ve bedensel hastalıktan koruyacaktır.
DOÇ. DR. ADNAN ÇOBAN
PSİKİYATRİST-PSİKOTERAPİST
Takıntılı Kişilik ve Obsesif Kompülsif Kişilik Bozukluğu
Obsesif kompulsif kişilik dünyada en çok görülen kişiliktir. Bu kişili...
Karpuzları Çamaşır Makinasına Atıyorum
Takıntılar insan beyninin zihinden uzaklaştıramadığı toksik düşünceler...